Kategoriler

DETOKSİFİKASYON VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ (GAPS ™ TEDAVİ PROTOKOLÜNÜN ÜÇÜNCÜ AYAĞI)

(Lütfen GAPS ™ kitabının 305-316 sayfalarını tekrar okuyunuz.) 
Detoksifikasyon ve yaşam tarzı değişiklikleri, GAPS Tedavi Protokolünün üçüncü bir ayağıdır. Birinci ayağıGAPS Diyet, ikinci ayağı Besin Destekleri, üçüncü ayağı ise Detoksifikasyon Ve Yaşam Tarzı Değişiklikleridir. Amacı; detoksifikasyonla vücudumuza yerleşen toksinleri temizlemek; yaşam tarzı değişiklikleriyle de, yaşam alanımızdaki toksin kaynaklarını uzaklaştırarak yeni toksin girişini engellemektir. 

Bizi hasta eden ve neredeyse her çeşit hastalığın sebebi; hücrelerimize, dokularımıza, organlarımıza yerleşen toksinlerdir. Bugün neredeyse 3000’den fazla yeni kimyasal madde ile yaşamaktayız. İnsan evrimleşirken bu maddeler yoktu ve insan bedeni bu maddeleri tanımadığı ve bunlarla ne yapacağını bilmediği için hücrelerde, dokularda ve organlarda biriktiriyor. Doku ve organlarda biriken toksinler, bulunduğu organın fonksiyonlarını ve yapısını bozar. Toksinlerin üç giriş kapısı vardır; birincisi soluduğumuz havayla ciğerlerimize ve kan yoluyla bütün vücuda yayılır. İkinci giriş yolu derimizdir. Derimiz üzerinde küçük küçük delikler vardır, yüzeyine temas eden maddeleri tıpkı bir sünger gibi emecektir. Ama bunlardan çok daha fazlası, neredeyse toksinlerin %90’ı sindirim sisteminden gelir. Yediklerimiz ve içtiklerimizle olduğundan çok daha fazlası GAPS’lı bağırsaklardan ve işlevini iyi yapamayan bir sindirim sisteminden gelmektedir. Sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi, florası dengeli olan bağırsaklar toksin üretmez, yiyecek ve içeceklerle alınan toksinlerle baş edebilir. Toksik metallerin, işlenmiş gıdalarla alınan katkı maddelerinin, çeşitli kimyasalların bağırsak duvarından kana geçişine izin vermez. Geçen miktarı olursa da sağlıklı bir karaciğer ve detoksifikasyon sistemi bu kadarıyla baş edebilir. GAPS hastalarında bağırsaklar toksisitenin kaynağıdır, bir bataklık gibi toksin üretir ve bu toksinler sürekli olarak bağırsaktan karaciğere akar. Detoksifikasyon merkezi olan karaciğer toksinleri temizleyip dışarı atmak için çok çalışsa da, sürekli akan bu toksin nehri temizleme kapasitesinin üstünde olduğu için; toksik metaller (cıva, kurşun ve diğer), endüstriyel kimyasallar, hava/su kirleticiler, vs. dokularda, hücrelerde birikirler. İşte pek çok hastalığa davetiye çıkaran, genetik yapıyı DNA’yı bile bozan doku ve hücrelerde biriken toksinlerdir. GAPS hastalarını toksik yükten kurtarmak için; toksisitenin kaynağı olan bağırsakların iyileştirilmesi, vücudundaki toksinlerden arındırılması (detoks), çevresindeki ve yaşam alanındaki bütün toksinlerden uzaklaştırılması ve yenitoksin girişinin engellenmesidir. GAPS Tedavi Protokolü ile bağırsaklar iyileştikçe toksisitenin kaynağı ortadan kalkar, toksisite nehri bağırsaktan sisteme akmadığı sürece vücut kendini temizlemeye başlar. Aşırı yükten kurtulan karaciğer de iyileşecek ve detoksifikasyon sistemi de çalışmaya başlayacaktır. Toksik yük altında olan GAPS hastalarının, daha fazla toksik yük altında bırakmamak için mümkün olduğu kadar çevresindeki kimyasallardan uzak tutup yeni toksin girişini engellemek gerekir.

Detoks (Toksinlerden Arınma) GAPS’lı çocukların ve yetişkinlerin vücutları son derece toksiktir. Toksik olmasının yanında detoksifikasyon sistemleri de yeterli çalışamaz. Merkezi karaciğer olan temizleme sistemi, yoğun toksin yükünü yeterince temizleyemez. GAPS hastalarında detoksifikasyon sistemi bu eksikliklerden dolayı ideal seviyede çalışamaz ve temizleyemediği toksinleri dokularda, organlarda, organ sistemlerinde biriktirir. Bu kimyasalların çoğu vücut yağlarında depolandıkları için, beyin ve sinir sisteminin geri kalanı, hormonlar, kemik iliği bu kimyasalların en çok yerleştiği bölgelerdir. Toksinlerle tıkalı bir beyin ve organlar iyi gelişemez ve işlevlerini yerine getiremez. GAPS’lı çocukların ve yetişkinlerin sağlıklı gelişip işlevlerini yerine getirebilmeleri için vücutlarındaki bu toksik yükü nasıl kaldırabiliriz? Bağırsakların iyileşmesiyle toksisite kaynağı ortadan kalkar ama mevcut toksinleri vücuttan nasıl uzaklaştırabiliriz. Çeşitli yöntemlerle toksinlerden temizlenmek mümkündür.(Detaylar için bakınız GAPS Kitabı 305, GAPS Destek Kitabı 256) 

Çevremizi Toksinlerden Arındırma Detoksifikasyon yapmanız yeterli değildir, bir de maruz kaldığınız mevcut toksini mümkün olduğunca azaltmamız ve yeni toksin girişini engellememiz gereklidir. Hastanın iyileşme sürecinde bulunduğu en az bir yıl süresince; evi dekore etmekten, yeni mobilya, yeni halı, perde vb. almaktan, duvarları boyamaktan, ciladan kaçınılmalıdır. Çünkü bunların hepsi toksik maddelerle ve kimyasallarla işlem görmektedir. Bu maddeler buharlaşarak soluduğumuz havaya, havayla da akciğerlerimize girer, ayrıca derimiz de bu maddeleri sünger gibi emer. Eviniz hava kirliliğinin yoğun yaşandığı bir bölgedeyse, şehirden biraz uzaklara taşınma planlarını yapmaya başlayabilirsiniz. GAPS Tedavisiyle yaşam felsefeniz ve yaşam şekliniz değiştiğinde, rezidanslardan ev alma hayallerinizin yerini, kendi tavuklarınızın yumurtalarınızın kendi domatesinizi, biberinizi yetiştirdiğiniz bir çiftlik evinizin olması hayalini kurmaya başlayabilirsiniz. Modern dünyanın dayatmalarının tersine, doğaya dönüş felsefesi hayalleriniz de yeniden biçimlenecektir. Dev bütçelerle uzun yıllarda aldığımız evlerimiz arabalarımız ve beslenmemizle eğlenmemizle hobilerimizle yarattığımız yaşam stili; gerçekten bedenimizin ve ruhumuzun istekleri mi, yoksa medyanın ve trendlerin bizi girdabına sürüklediği güçlü bir akıntı mı? GAPS Diyetiyle beslenmeniz tamamen değişince zaten “ne yersen o’sun” mantığında olduğu gibi, giderek daha ‘doğal’ insanlar olmaya başlayacaksınız. Evimizdeki tüm kimyasal içerikli temizlik ve bakım malzemelerinden kurtulup hepsinin doğal alternatiflerine geçmemiz gerekir. Tüm kişisel GAPS Protokolünü Destekleyen Bilgi ve Tedaviler, bakım ürünleri, losyonlar, parfümler, ev temizlik malzemeleri, saç boyaları, makyaj ürünleri hastanın hayatından tamamen çıkarılmalıdır. Makyaj ürünlerinin içinde çok miktarda kobalt, cıva, kurşun ve toksik metaller vardır. Saç ve vücut temizliğinde de doğal sabunlar kullanılmalı, dişler karbonat veya kömürle fırçalanmalıdır. Temizlik malzemesi olarak bu kimyasalların yerine ev yapımı malzemeler, doğal sirke, karbonat vb. kullanılmalıdır. Duvar boyası olarak su bazlı olanlar tercih edilmelidir. Günümüzde doğal ve organik kişisel bakım ve temizlik ürünlerini ticari olarak temin etmek, bazılarını ise evde doğal karışımlarla yapmak mümkündür. Örneğin diş macununu karbonattan ve kabartma tozundan yapabilirsiniz. Bu bölümdeki doğal ürün tariflerine göz atın. (Bakınız GAPS Destek Kitabı sayfa 267)

Resim
X